четвер, 4 лютого 2010 р.

Смертельно небезпечна зима чи влада?

Згідно з повідомленням прес-центру МОЗ, станом на 4.02.2010 року по Україні зафіксовано 355 людини, котрі померли від обмороження чи переохолодження …

Страшні цифри. Сумна статистика. Жорстока правда. Влада (і центральна, і місцева) не готові до…звичайної, але дещо призабутої для української кліматичної зони, зими. Бо коли люди сотнями гинуть від морозів, коли місцева влада неспроможна оперативно реагувати на прогнозовані (!) природні виклики, то чого ж від неї чекати в часи так званих «форс-мажорів»? І ці цифри - це діагноз усій системі соціального захисту країни та владі загалом – цілковита, вибачте за вислів, громадська (чи, скорше, соціальна) ІМПОТЕНЦІЯ.

Чиновники надто заклопотані політикою, вони шукають собі «відхідних шляхів», облаштовують своє фінансове та політичне майбутнє після другого туру. Та й з вікон теплих владних кабінетах та обігрітих люксових автівок не видно присипаних снігом зледенілих безхатченків, чи забуту родиною та державою, замерзлу у власній оселі бабусю.

І ніколи їм зорганізувати мобільні групи в складі дільничних міліціонерів або ДПС-ників, представників соціальних служб, громадських та благодійних організацій, медиків по виявленню безхатченків, нетверезих, незабезпечених та безпомічних людей, котрі потерпають від морозів.

Ніколи їм звернутись до всіх громадян із закликом не бути байдужими до ближніх й направляти потерпілих до відповідних закладів (якщо такі є). Бо їм краще звертатися з екранів телебачення, зі шпальт газет з політичними гаслами, з розповідями про минуле чи обіцянками на майбутнє. Вибори ж-бо важливіше трьох сотень життів. Й кого з них наразі цікавить оте смертельно-морозне сьогодення?..


P.S. Найбільше життів забрала негода в Донецькій області – 123. За нею йде Запорізька область – 46 замерзлих. Жодної смерті від обмороження чи переохолодження не зафіксовано лишень в містах Києві та Севастополі, Закарпатській (там, згідно з даними МОЗ, ні одна людина навіть не звернулась за допомогою) та Одеській областях.

1 коментар:

  1. не зафіксовано - не значить не було; можливо специфіка у тому, що у великих мегаполісах люди традиційно звикли звертатися за меддопомогою - а десь по гірських місцинах такої "традиції" немає.

    ВідповістиВидалити