вівторок, 4 травня 2010 р.

Веперд у минуле


За совєтів першотравневі демонстрації були чи не найголовнішим святом. Тоді всі мусили під строгим контролем керівництва у супроводі урочистої музики крокувати вулицями міст. Найголовніше дійство на Красній площі транслювали всі союзні центральні телеканали.
За совєтів військовий парад на 9 травня був демонстрацією сили і могутності СРСР.
За своєтів портрети Сталіна були невід’ємною атрибутикою всіх совкових свят.
За совєтів Росія тримала Україну в смертельних для її національного розвитку та становлення обіймах.

То було майже два десятиліття тому. То було за часів тоталітарного режиму.
2010 рік. Помпезне святкування першотравня з концертами та прямою трансляцією «Першим національним». Організованими колонами Хрещатиком крокують члени профспілок, спортсмени, робочі.
2010 рік. Російські військові марширують столицею України.
2010 рік. Сталін на бігбордах, дорожних розтяжках вулиць Луганська. Йому хочуть ставити пам’ятники в Запоріжжі та Одесі.
2010 рік. Україна здала флот, здає авіа будівельну, енергетичну галузі.
Торжество. Переможна ейфорія. Реванш. Якомога швидше нанести удар опонентам та їх прихильникам, прибічникам декларованих ними ідей. Такий наразі стан провладного політикуму. Він тішиться своїми перемогами в Україні і поразками за її межами. Він ґвалтує свідомість, честь та гідність мільйонів українців, які не підтримали на виборах Януковича…
Один з американських президентів якось сказав, що той, хто не пам’ятає помилок минулого, приречений їх повторювати. Я пам’ятаю кілометрові черги, пам’ятаю дефіцит, пам’ятаю страх. Я не хочу бідності, я не хочу сірості, я не хочу жити в суспільстві нагодованих зомбі. Я не хочу вперед у минуле...

Немає коментарів:

Дописати коментар