середа, 6 січня 2010 р.

Єдино сильна, коли єдина сильно


Вони не хотіли ділитися, але їх розділили… Чиновники, гроші та беззаконня, що творилося та твориться навколо… Вони відчувають себе єдиними, але владоможці їм сказали, що вони різні, що вони чужі. І вони повірили, проголосували на референдумі за самостійне існування…

З 2006 року Сербія і Чорногорія – дві незалежні республіки. Чорногорія зі своїми рекреаційними багатствами і Сербія як адміністративний, промисловий центр. Чорногорія, котра окрім алюмінієвого заводу в столиці Подгоріці немає промислових об’єктів, однак чи не на кожному квадратному метрі – християнська святиня і безмежний рай для туристів, відпочиваючих зі всього світу.

«Селами Чорногорії напередодні референдуму ходили «грошові міки» і платили по 20-50 євро за те, аби місцеві мешканці голосували за відділення від Сербії. А люди, котрим грошей завжди бракувало, які втомлені та залякані постійними збройними конфліктами, не противились і продавали своє майбутнє», - зітхає Мілош, мешканець чорногорського гірського містечка Колашин. І сербська мова - державна, і в магазинах всі товари сербського виробництва, і в душі у чорногорців, з котрими довелося спілкуватися, ностальгія за спільним минулим.
А серби за старою звичкою вважають Чорногорію рідною, близькою, своєю…

Мені це до болю нагадало те, що намагаються зробити політикани в Україні. Нагадує ту прірву, куди кидають наш нарід напередодні, під час та між виборами. І моторошно стає, коли бачиш те, до чого може дойти політична, економічна боротьба. І знову замислилась, невже ми настільки слабкодухі, аби знову і знову піддаватися беззмістовним заявам та порвокаціям популістів? Невже ми не бачимо, що лише в єдності, соборності та неподільності наша сила та поступ?

Опубліковано
http://imi.org.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=173438&Itemid=42

Немає коментарів:

Дописати коментар